Sycylijskie Warsztaty Kulinarne

Zapraszamy na Sycylijskie Warsztaty Kulinarne ze wspaniałym widokiem na Tatry jaki rozciąga się z Szałasu Hotelu Zbójnicówka w Bukowinie Tatrzańskiej w październikowy weekend. Będzie smacznie, słonecznie, energetycznie - wrażenia dla wszystkich zmysłów gwarantowane.
Sycylijskie Warsztaty Kulinarne w Bukowinie 19-21.10.2018 

Warsztaty kulinarne z Dominiką to praktycznie indywidualna szkoła gotowania - oczywiście kuchnia włoska... powiem więcej to jest domowa kuchnia włoska, a właściwie śródziemnomorska – tym razem sycylijska widziana oczami Polki mieszkającej na południu Włoch.

 

W dniu 19 października w Bukowinie Tatrzańskiej w Hotelu Zbójnicówka odbędą się Warsztaty Kuchni Sycylijskiej, biorąc pod uwagę przygotowywane potrawy to istny raj dla wegetarian!!! Razem przygotowujemy posiłek, wy robicie notatki, zdjęcia, wszystko to w powolnym - wręcz leniwym tempie, z obowiązkowym kieliszkiem wina... potem razem biesiadujemy. Każdy z uczestników dostanie zbiór przepisów wykorzystanych podczas warsztatów.

 

Program Warsztatów:

 

Piątek 19.10.2018

Przyjazd i zakwaterowanie gości.
Godzina 19.00 Apericena w Szałasie:

  • Prezentacja programu Warsztatów we włoskim stylu – z kieliszkiem wina
  • Degustacja włoskich oliwek
  • Degustacja włoskiej oliwy extra vergine z oliwek
  • Degustacja sycylijskich win: Grillo i Nero d'Avola – kieliszek wina na osobę do wyboru białe lub czerwone. Będzie możliwość zakupu wina zarówno w butelkach jak i na kieliszki
  • Tradycyjna włoska bruschetta

Godzina 20.00 Kolacja

  • Spaghetti Aglio & Olio
  • Sycylijska klasyka – Pasta alla Norma
  • Kieliszek sycylijskiego wina na osobę do wyboru białe lub czerwone; Będzie możliwość zakupu wina zarówno w butelkach jak i na kieliszki
  • Na słodkie zakończenie wieczoru deser niespodzianka

Godzina 21.30

  • Spotkanie „Sycylia od kuchni, czyli z najsmaczniejszej strony”, prowadzone przez Dominikę, autorkę fan page „Sycylia bocznymi drogami” z pokazem zdjęć.

 

Sobota 20.10.2018

 

Godzina 9.00 Śniadanie
Godzina 10.00 Warsztaty

  • Przygotowanie kaparów Kapary alla Dominika – Capperi Cunzati
  • Przygotowanie deseru lodowego z migdałów - Parfait di mandorlle
  • Przygotowanie Tiramisu kawowego, pistacjowego i o smaku limoncello
  • Sycylijska Caponata – raj dla wegetarian
  • Sycylijskie Panelle – smażone placuszki z mąki z ciecierzycy

W międzyczasie zgodnie z włoskim zwyczajem aperitif – czas na Spritz!


Godzina 14.00 Lunch

  • Sycylijski street food w pigułce:
  • Sycylijskie Panelle
  • Caponata
  • Kieliszek sycylijskiego wina na osobę do wyboru białe lub czerwone; Będzie możliwość zakupu wina zarówno w butelkach jak i na kieliszki

 

Godzina 15.30 Warsztaty

 

  • Zapiekanka z cukini Parmigiana - tradycyjna zapiekanka z cukini
  • Mus z pieczonego bakłażana
  • Pesto trapanese

 

Godzina 20.00 Kolacja – biesiada we wloskim stylu

  • Bruschetta z musem z pieczonego bakłażana ze świeżą mietą
  • Parmigiana di zucchinie
  • Pasta con Pesto Trapanese
  • Kieliszek sycylijskiego wina na osobę do wyboru białe lub czerwone; Będzie możliwość zakupu wina zarówno w butelkach jak i na kieliszki
  • Deser – Parfait di Mandorlle

 

Godzina 21.30

  • Degustacja włoskich likierów z możliwością zakupu: Limoncello, Likier Cedrowy, Amaro, Likier z Lukrecji, Likier Pistacjowy

 

Niedziela 21.10.2018

 

Godzina 9.00 Śniadanie
Godzina 11.00 Kawa i Słodkie zakończenie Warsztatów

  • Tiramisu kawowe, pistacjowe i o smaku limoncello
  • Tiramisu - najbardziej znany włoski deser...
  • Po kawie wyjazd gości.
  • Ci vediamo a Bukowina Tatrzańska 19.10.2018 ... un pezzo di Sicilia in Polonia!

 

Do zobaczenia w Zbójnicówce!

 

Cena od osoby 540PLN zawiera: dwa noclegi ze śniadaniem w pokojach dwuosobowych w Hotelu Zbójnicówka, udział w Warsztatach wraz z posiłkami 2 kolacje i 1 obiad.
Dopłata do pokoju 1 osobowego 100 zł

 

Liczba miejsc ograniczona.


Minimalna liczba 10 osób aby odbyły się Warsztaty.

 

Rezerwacje telefonicznie:
Agnieszka Koryczan 0048 602818808
Dominika Friedrich 0039 340 3570873


Mailowo:
Agnieszka: agoskoryczanos@poczta.onet.pl
Dominika: dominika@italianoinzakopane.pl 

Aktualności